hatartalanul banner

Címlap

Főmenű


Balaton húszezer kupakból: Oscar-jelöltek Boglárról - fotó PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Görcsi Gábor   
2016. július 04. hétfő, 10:28

Balaton-freskó húszezer kupakból

BALATONBOGLÁR | Ne legyen olyan, hogy szemét, mert mindent újra lehet hasznosítani, a fémet, az üveget, a papírt – ezt üzenik kisfilmjükben a balatonboglári Jövőmentők. A boglári általános iskola két csapata is bejutott az idei „Fenntarthatósági Oscar” döntőjébe. Az elődöntőt az Energy Factory arca, Istenes Bence vezette.

 

„Az újrahasznosításhoz akarunk kedvet csinálni mindenkinek, fiatalnak és felnőttnek – így a Jövőmentők. – Apukám elégeti a fűrészport, nagymamám amikor gyomlál, a gyökeret a komposztálóba rakja. Olyan világban akarunk élni, ahol nem palackból kell szívni a tiszta levegőt, ahol a csapból vizet ihatunk, az erdőben eredi gombát szedhetünk és még sokáig fürödhetünk a Balatonban.”

A Jövőmentők két raklap ásványvizet kaptak a fonyódi italgyártó cégtől, egy palackot minden boglári iskolás kapott, de a másodikat már csak tíz kupak fejében. A Jövőmentők ugyanis egy osztályteremfalnyi Balaton-freskót készített italoskupakokból, a kékekből formázták a vizet, a többiből a sokszínű partot. Több héten keresztül a fél Balatonboglár nekik gyűjtötte a petpalackkupakot.
– Majdnem húszezer darabot használtunk föl – mondta lapunknak tanárnőjük, Tilk Csilla. – A PET-palackokból fotelt, asztalt készítettek a gyerekek. Sokan támogattak bennünket, Mészáros Miklóspolgármestertől Móring József Attila országgyűlési képviselőn át Podmaniczky Szilárd íróig, vagy a lengyel nagykövetig. Facebook-oldalunkat majdnem kétezren lájkolták, ez is beleszámít az eredményünkbe.

A Jövőmentők kisfilmjében Mocsai Tamás egykori kézilabdázó és Epres Attila színművész is megszólal. A másik döntőbe jutott Oscar-jelölt boglári csapat a Tekergők. A nyolcadik bés Varga Bencétől és Krujber Annamáriától megtudtuk: alternatív járgányokat népszerűsítettek, úgy mint a segway-t és a rollert, szemetet szedtek a Nők a Balatonért Egyesülettel közösen, hátrányos helyzetű diáktársaiknak mások által már megunt biciklit adtak, PET-palackból játékot készítettek a kisebbeknek.

Tudta?

Ezt is a boglári diákok gyűjtötték. Mennyi idő alatt tűnik el? A tengeri hulladék bomlási ideje: eldobható pelenka: 450 év; papírtörlő: 2-4 hét; cigarettacsikk: 1-5 év; horgászzsinór: 600 év; konzervdoboz: 50 év; alumínium üdítős doboz: 200 év; almacsutka: 2 hónap.

Díj a BVK-nak

Újrahasznosított anyagból készült fém szobor volt a díj a Európai Hulladékcsökkentési Hét magyarországi eredményhirdetésén. Az „államigazgatási szerv, hatóság” kategóriában a közép-dunántúli vízügyi igazgatóság siófoki székhelyű balatoni kirendeltségének munkatársai nevébenPécseli Péter vehette át a szobrot.

 

Forrás: SONLINE