Főmenü
Büfé pályázat |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: Görcsi Gábor |
2017. augusztus 09. szerda, 09:56 |
Ügyfél-tájékoztató
a kereskedelmi tevékenység bejelentését követő eljárásról
1. Az eljárás rendje:
A jegyző a kereskedelmi tevékenység bejelentéséről értesíti a járási népegészségügyi
intézetet. Ezt követően az illetékes intézet 30 napon belül ellenőrzi a tevékenység folytatását,
melynek során a higiénés, az egészségvédelmi és az ivóvíz-minőségi követelményeket
(ivóvíz-ellátás módja, helyiségek, falak, padozat, berendezési és felszerelési tárgyak
kialakítása a takarítás és fertőtlenítés szempontjából, tisztálkodási és WC-használati
lehetőség, a takarításra és a fertőtlenítésre vonatkozó szabályozás) vizsgálja. Ezen kívül
ellenőrzi az eljáró intézet a települési hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi és
járványügyi előírások (szennyvíz-elvezetés, hulladéktárolás és –elhelyezés módja), illetve a
kémiai biztonságra (veszélyes készítményekkel végzett tevékenység bejelentése* stb.) és a
nemdohányzók védelmére vonatkozó követelmények teljesítését is. Az ellenőrzés
eredményéről az a járási népegészségügyi intézet nyolc napon belül értesíti a jegyzőt.
2. Az ellenőrzés során megállapított hiányosságok következményei:
Ha a járási népegészségügyi intézet az ellenőrzés alapján az 1. pont szerinti követelmények
megsértését állapítja meg, akkor:
- írásbeli figyelmeztetésben részesítheti az ügyfelet vagy határozatban kötelezheti a
szükséges intézkedések megtételére
- 20 millió forintig terjedő kémiai terhelési bírságot, 2 millió 500 ezer forintig terjedő
egészségvédelmi bírságot vagy 60 ezer forintig terjedő szabálysértési bírságot szabhat ki
- a tevékenység folytatását felfüggesztheti, ha az egészségkárosodást okozhat.
3. Az illetékes ügyintéző neve, hivatali elérhetősége és ügyfélfogadási ideje:
Bántó Mária
06/84-519-321, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , H,SZ: 8-16 h, P: 8-12 H
Az eljárással kapcsolatos bővebb információk a www.antsz.hu honlapon a „Hatósági
ügyintézés” címszó alatt olvashatók.
A jogszabályok, amelyeknek meg kell felelniük, valamint a büfé bérlőjének is be kell tartania. ( a felsorolás nem taxatív) :
- A népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. tv. - A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet - A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény - Együttes rendelet a munkahelyek kémiai biztonságáról 25/2000. (IX. 30.) EüM–SZCSM együttes rendelet - az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet - a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet
|